a) Rostlinný původ -
vitamín D
2 (ergokalciferol)
b) Živočišný původ – vitamín D3 (cholekalciferol)
Hlavním
zdrojem jsou např. mořské ryby, rybí tuk, vnitřnosti, žloutek, méně mléčné
výrobky
Současný
nedostatek vitamínu D v populaci se výrazně zhoršuje oproti předchozím
generacím. Souvisí
s pojetím „ moderního způsobu života“ – pobytem v budovách, autech,
používáním krémů s vysokým faktorem. Riziko
nedostatku vitamínu D roste s věkem. Ve
stáří klesá schopnost syntézy vitamínu D v kůži( až o 75%). Na
konci zimy trpí nedostatkem vitamínu D v důsledku nízkého UV záření až 85%
obyvatel, u seniorů až 95% obyvatel.
Pokud je vitamín D získáván přirozeně
– sluncem nebo UV zářením v soláriích – přes pokožku, dokáže tělo zničit
všechen jeho nadbytek.
Obtížnější je regulace při přijímání
vitamínu D potravou, kdy jde přímo do jater.
Mezi symptomy předávkování patří
zvracení, nechutenství, zácpa, slabost, ubývání na váze, zmatenost, abnormální
srdeční rytmus
Odborníci se však
shodují, že je velmi těžké dosáhnout tak toxických hodnot vitamínu D. Naopak –
hrozí spíše nedostatek vitamínu D.